«

jul 11

Communicatie met je behandelaar

lust loveHet artikel in Volkskrantmagazine van 25 juni jl. met als thema Liefde en Lust vraagt met het verhaal van Gerard aandacht voor de problemen die kunnen ontstaan in je leven als je genezen bent van kanker. Gerard voelde zich een soort Kluun. Het libido van zijn partner is weg en de behoefte aan seks is bij Gerard onverminderd aanwezig evenals de liefde voor zijn vrouw. Komt een man bij de dokter….

Ik kom deze problematiek ook in mijn praktijk tegen. De gezonde partner heeft een onverminderde behoefte aan seks en de partner behandeld voor kanker heeft een verminderd of verdwenen libido als gevolg van de totale behandeling. Het heeft een grote impact op de relatie en geeft verborgen leed hetgeen het herstel negatief kan beïnvloeden. Seksualiteit moet een onderwerp van de zorg en nazorg bij Oncologie.

Er is te weinig aandacht in de oncologie voor seks en libido bij genezen kankerpatiënten en hun partners. Wellicht kunnen de volgende 3 vragen helpen bij de voorbereiding van dit gesprek:
1. Wat zijn de beperkingen die ik ervaar en wat kunnen de mogelijkheden zijn?
2. Wat zijn de voor/ en nadelen van die mogelijkheden?
3. Wat betekent het voor mijn specifieke situatie?
Anno 2016 zou seks geen taboe meer mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>